IZLOŽBA DIJANE NAZOR ČORDA „Otkrivanje slikarskih tajni-InfraRedArt“ 16.10.-30.11.2020.

Dvor Trakošćan poziva Vas na otvorenje izložbe DIJANE NAZOR ČORDA pod nazivom „Otkrivanje slikarskih tajni-InfraRedArt“. Otvorenje će se održati u petak, 16. listopada 2020. u 18 sati u Galeriji Dvora Trakošćan.

Metoda namjernoga, ciljanog slikanja dvostrukih slika jedinstvena je u svijetu. Umjetnost postoji iako nije vidljiva, iako je skrivena. I bez promatrača, skrivene slike postoje kao tajna slika ili poruka dok se IR kamerom ne otkriju. Posebnost ove metode je u inovaciji u suvremenom slikarstvu koja je proizašla iz InfraRedArta. Znanstvenik i umjetnik prof. emeritus Vilko Žiljak sa svojim je istraživačkim timom razvio inovaciju nazvanu InfraRedArt prije deset godina u Zagrebu.Dijana Nazor Čorda ovom izložbom, u spoju umjetnosti i znanosti, značajno je doprinijela daljnjem istraživanju svojstava pigmenata boje/bojila u vizualnom i bliskom infracrvenom svjetlu. Izložba je nastala kao likovni dio na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

DIJANA NAZOR ČORDA rođena je 1971. u Splitu. Godine 1990. maturirala je u Školskom centru za primijenjenu umjetnost i dizajn u Splitu. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture-restauratora. Doktorirala je na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2017. god. pod mentorstvom red. prof. art. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić. Živi i radi u Zagrebu.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Godine 2006. stručno se usavršavala u Parizu. Autorica je deset likovno-urbanih instalacija i dva happeninga Međunarodnog uličnog festivala Cest is d’Best. Od 2007. voditeljica je likovnog programa festivala. Sudjelovala je na 42 likovne kolonije u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Koautorica je školskih udžbenika te priručnika za učiteljice/učitelje likovne kulture.

Dobitnica je više nagrada, priznanja i pohvala za umjetnički rad. Nositeljica je počasnog zvanja AFIAP Međunarodne federacije fotografskih umjetnosti od 2013. godine. Objavljeno joj je više znanstvenih i stručnih radova te je sudjelovala na više domaćih i međunarodnih konferencija. Stekla je naslovno nastavno zvanje predavača u umjetničkom području, polje likovne umjetnosti na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu 2019. godine. Članica je HDLU-a Zagreb, InSEA, Fotokluba Zagreb i Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva.

Izložba ostaje otvorena do 30. studenoga 2020. Prethodno je bila postavljena u Muzeju grada Koprivnice, Gradskom muzeju Varaždin te Muzeju Croata Insulanus Grada Preloga, a nakon Trakošćana će gostovati u zagrebačkom Muzeju Mimara.