Visoko prizemlje

Lovačka dvorana

Na prijelazu stoljeća lov je bio među plemstvom omiljena zabava. U istočnoj kuli dvorca smještena je dvorana koja simbolički predstavlja lovačku tradiciju Draškovića. To je i bila nekadašnja velika blagovaonica. Ovdje je običavalo boraviti i muško društvo na povratku iz lova. Unutrašnjost je bogato uređena i ukrašena lovačkim trofejima: rogovi srndaća iz okolnih šuma, glava jelena lopatara, bjeloglavi sup i dr. Posebno treba istaknuti veliku bijelu peć reljefno ukrašenu lovačkim motivima.

Lovačka dvorana

Predvorje

Najznačajniji muzejski predmet izložen u predvorju svakako je Velika genealogija obitelji Drašković. Ta impresivna slika velikih dimenzija, nastala je 1668. godine, na temelju podataka koje u svom djelu o povijesti obitelji Drašković donosi Franjo Ladanyi, upravitelj hrvatskih posjeda i dobara obitelji, od 1650. do 1680. godine. Na slici je prikazano razgranato stablo koje raste iz Ivana Draškovića – legendarnog praoca obitelji, a koji u viteškom oklopu leži na zemlji. Pored stabla je u pejzažu prikazan Trakošćan. To je najstariji sačuvani prikaz grada, koji je posebno dragocjen zato što se radi o prikazu stvarnog izgleda, a ne o stereotipnoj veduti.

Predvorje

Knjižnica

Radni prostor namješten je mobilijarom i policama za knjige neorenesansnog stila. Cjelokupna dvorska knjižnica danas broji oko 1700 knjiga, a sadržajno je čine pretežito enciklopedijska i beletristička izdanja druge polovine 18. i cijelog 19. st. Knjige su pisane većinom njemačkim i francuskim jezikom. U manjoj vitrini nalazi se arheološka zbirka iz ostavštine Draškovića.

Knjižnica

Viteška dvorana

U zapadnoj kuli dvorca smješten je najreprezentativniji dio dvorca – viteška dvorana. Taj svečani prostor preuređen u 19. st., nastoji nas vratiti u srednjovjekovnu romantičarsku prošlost i evocirati viteške vrline. Danas simbolizira vojničku i obrambenu prošlost Trakošćana i obitelji Drašković, čiji su se mnogi članovi istakli u ratovima protiv turskog carstva, a kasnije i u borbama na ostalim europskim bojištima. Prostor je gotizirano svođen, uređen oružjem koje potječe od 15. do 17. st., portretima vojskovođa i dekorom od drva (19 st.). Središnje mjesto zauzimaju dva potpuna viteška konjanička oklopa, a jednom je površina kvalitetno obrađena plitkim reljefom.

Viteška dvorana

Obiteljska dvorana

Dvorana s izloženim portretima prvih članova obitelji Drašković. Svakako ovdje treba istaknuti portrete trojice brače : Ivana, Gašpara i Juraja Draškovića. Pored portreta članova obitelji Drašković ovdje se nalazi i Mala genealogija obitelji. To je prikaz obiteljskog stabla koji nam donosi i zanimljive podatke o izgledu Trakošćana te o njegovoj posadi sredinom 18. st.

Obiteljska dvorana

Malo dvorište

U središnjem dijelu zgrade nalazi se dvorište četverokutnog oblika sa cisternom, čiji donji kameni dio pripada 17. st., dok je gornji od lijevanog željeza postavljen u 19. st. Dva kata sjevernog zida dvorišta u baroknom razdoblju, bila su otvorena dvostrukim polukružnim arkadama čiji su ostaci danas vidljivi u unutrašnjosti. Kroz istočni i južni zid u dvije razine protežu se balkoni, ložišta za peći i trofeji rogova jelena. U zidu dvorišta nalazi se sat s dvostrukim brojčanikom, rad varaždinskog urara J. Bechela (19. st.)

Malo dvorište