Zbirka namještaja

Zbirka namještaja

Zbirka namještaja

Zbirka broji gotovo tristotinjak predmeta, od čega veći dio sačinjavaju komadi namještaja u užem smislu (stolci, stolovi, ormari, kreveti, komode, naslonjači i drugo), dok na manji dio čine montažne dekoracije vrata, slikarske stalke, karniše i drugo.

Najzastupljeniji je namještaj druge polovice 19. st., jer se tada nakon obnove prilazi opremanju prostorija inventarom izrađenim po uzoru historijskih stilova. Namještaj tog razdoblja, uz samu arhitekturu, ima najvažniju ulogu u uspostavi estetske koncepcije, te bitno mjesto u formiranju unutrašnjeg prostora dvorca. Tako su do danas očuvane historicističke garniture po uzoru gotike, renesanse i baroka, koji tvore pretežiti dio opreme prizemlje te prvog kata. Posebnost je postojanje profanog namještaja istog stila u jednom objektu. Namještaj razdoblja historicizma u dvorcu Trakošćan raspoređen je u skladu sa njegovom funkcijom, prema pretpostavci izgleda iz 19. st. a ne po kronološkom slijedu. Izrada historicističkog namještaja u dvorcu Trakošćanu bila je pod austrijskim i njemačkim utjecajem a izrada povjerena je vještim majstorima i visoke je kvalitete. Na prvom katu jasno je dočaran salonski ugođaj druge polovice 19. st. te tu dolazi do izražaja činjenica da je namještaj izrađivan po definiranoj narudžbi vlasnika. Tako neki komadi nose grb obitelji Drašković, dok su u blagovaonici kutni i ugrađeni ormari. Mobilijar prve polovine 20. st. malo je korišten u opremanju i vrlo je slabo očuvan.

Znatan broj komada namještaja iz ranijih razdoblja je omogućio formiranje zasebnih prostornih cjelina u povijesnom slijedu. Tako su danas na drugom katu prezentirana razdoblja baroka, rokokoa, klasicizma, i bidermajera te je posljednja neorenesansna soba. Uz dobro očuvanu historicističku cjelinu treba istaknuti sekretere i ogledala iz 18. st., škrinje i kabinetske ormariće iz 17. st., dok je komoda iz 16. st. najstariji komad iz zbirke.

Namještaj ima bitno mjesto u stalnom postavu trakošćanskog muzeja, neizostavan je u formiranju interijera. Funkcija mu je dvojaka: kao prezentirana materija – izložak, te kao sastavni dio ambijenta tvori cjelinu s prostorom dvorca.