Zbirka posuđa

Zbirka posuđa muzeja Dvor Trakošćan obuhvaća niz različitih uporabnih i ukrasnih predmeta izrađenih od keramike (fajansa, majolika, kamenina, kamenjača, glina), porculana, stakla, metala i drva. Riječ je o predmetima koji su se koristili prilikom pripremanja hrane u kuhinji, kod serviranja hrane i kod blagovanja, te od posuda u kojima se pohranjivao toaletni pribor.

Zbirka se sastoji od 339 predmeta. Većina posuđa i sitnog pribora koji su se nalazili u dvoru stradala je za vrijeme 2. svjetskog rata te je bila oštećena ili otuđena tako da zbirka brojem nije velika. Unatoč tome, od velikog je značaja za cjelokupni fundus muzeja te za formiranje unutrašnjeg prostora dvorca.

Prema vremenu nastanka predmeti iz zbirke kronološki i stilski pokrivaju razdoblje od 17. do 20. stoljeća, ali najveći dio zbirke ipak datira iz 19. i 20. stoljeća. Predmeti su velikim dijelom nastali na prostoru srednje Europe.

Zastupljen je porculan i keramika njemačkih, austrijskih, mađarskih, čeških, talijanskih i engleskih manufaktura i tvornica: Meissen, Holitsch, Zsolnay, Minton, Thun, Fischer & Mieg, Max Roesler, Loket, L. Schütz, Reinhold Merkelbach, Josef Steidl, Lippert & Haas, Portheim & Sohn, Villeroy & Boch, Haas & Cžjžek, Ostmark keramik, Stevenson & Williams, Callegari i Casali, Nove.

Obimom nije velika, ali je značajna skupina od 15-ak primjeraka meissenskog porculana 19. i 20. stoljeća. Vrijedna je i skupina oslikanih vrčeva za pivo s kositrenim poklopcima iz njemačkih radionica, a koji datiraju iz 18. stoljeća. Velikim se brojem ističu primjerci manufakture Holitsch, poznate po proizvodnji bogato ukrašavanih blagovaonskih setova.

Među predmetima od stakla ističe se nekoliko primjeraka čaša njemačke proizvodnje 17. i 18. stoljeća,  valjkastog i čunjastog oblika, oslikanih živim bojama s motivima grbova i raznim figurativnim prikazima i ornamentima cvijeća. Značajnu malu cjelinu čine kositreni i mjedeni tanjuri njemačke provenijencije, uglavnom iz 17. i 18. stoljeća.

Brojni su uporabni i ukrasni predmeti iz zbirke izloženi u sklopu stalnog postava. Prezentirani su na način da s interijerskom opremom i namještajem tvore jasnu interijersku cjelinu. Ti su predmeti osobito važni elementi u osmišljavanju ambijenata izloženih stilskih cjelina, odnosno u nastojanju da se što potpunije prezentira kultura života visokoga plemstva u Hrvatskoj unutar određenog stilskog horizonta. Također, prezentacijskim programom novog stalnog postava obuhvaćen je cjelokupan dvorski sklop, te su sada uz reprezentativne, stambene angažirane i pomoćne, tehnološke prostorije. Tako predmeti zbirke iz skupine kuhinjskog posuđa i pomagala imaju značajnu ulogu u oživljavanju prostora dvorske kuhinje. Trajno je izloženo i prezentirano oko 200-tinjak predmeta. Ostatak zbirke je pohranjen u muzejskom spremištu i čuva se pod odgovarajućim uvjetima za pohranu.

Predmeti koji su sastvani dio ove zbirke međusobno se nadopunjuju i visoke su vrijednosti. Njihova je važnost u činjenici da izložbeni prostor obogaćuju te ga čine poučnijim i zanimljivijim. Oživljavaju prostor, daju mu novu dimenziju te upotpunjuju doživljaj posjetitelja. To su materijalna svjedočanstva koja doprinose što vjerodostojnijoj i kvalitetnijoj dokumentaciji isječaka svakodnevnog života prošlih vremena.