Zbirka slika i grafika

Zbirka slika i grafika

Zbirka slika i grafika

Zbirka slika i grafika Dvora Trakošćana danas broji preko 200 ulja na platnu i dvadesetak grafičkih listova. Najveći broj slika čine portreti, naručivani i slikani u razdoblju od konca 16. pa do početka 20. stoljeća. Brojčano su u manjoj mjeri zastupljeni pejzaži, alegorije i prizori sakralne tematike.

Obiteljski portreti nastali u prvom razdoblju uspona obitelji slikani su prema ukusima portretnog slikarstva srednje Europe. Djela su nepoznatih slikara. U drugom razdoblju, u vrijeme kada je na čelu obitelji bio Ivan V. (1669. – 1733.), nastala je galerija od dvadesetak ovalnih portreta pripadnika obitelji, vladarske kuće, vojskovođa i istaknutih političkih ličnosti. Njihovi autori također su nepoznati, ali izuzetno kvalitetni slikari. U trećem razdoblju, u vrijeme Josipa Kazimira (1716. – 1765.) nastala je galerija od četrdeset portreta časnika iz Draškovićeva banderija. Također su slikani i članovi njegove obitelji, oslikana je soba sa tapetama u dvorcu, a kao poklon je u Trakošćan došla i mala obiteljska genealogija. U vrijeme Ivana V. i Josipa Kazimira nabavljane su i slike sakralnog i svjetovnog sadržaja (među njima su naročito zanimljive dvije alegorijske kompozicije). U 19. stoljeću po narudžbi su slikani portreti članova obitelji čiji su autori eminentni austrijski i mađarski slikari (J.G. Donat, Franz Schrotzberg, Anton Einsle). Tada je također naručena i serija od četiri akta (Europa, Azija, Afrika, Amerika) čiji je autor slovenski slikar Mihael Stroy koji je polovicom 19. stoljeća djelovao u Zagrebu. U vrijeme Ivana IX. (1844. – 1910.) i njegove supruge Julijane r. Erdödy (1847. – 1901.), slikarice, dvor je obogaćen nizom njezinih originalnih djela i odličnih kopija slika iz Zbirke Liechtenstein iz Kunsthistorisches Museuma u Beču, kao i djelima njoj bliskih slikara (J. Till, H. Girardet, I.K. Aiwasoffskij). Od smrti Julijane Drašković pa sve do kraja II. svjetskog rata izgleda da nije bilo značajnije nabave slika. Malobrojne grafike koje se danas čuvaju u zbirci dekorativnog su karaktera. Od vrednijih listova svakako među njima treba istaći jedan Piranesijev list.

Zbirka slika i grafika Dvora Trakošćana izuzetno je vrijedna povijesno – umjetnička cjelina, nepresušan izvor daljnjih proučavanja vezanih uz plemićki život na prostorima Sjeverozapadne Hrvatske tijekom niza stoljeća.