Radionice i stručna vodstva

Izaberite jednu radionica i prijavite se na mail: dvor@trakoscan.hr

1.HERALDIČKA RADIONICA – IZRADA GRBOVA
Kroz ovu ćete radionicu upoznati tajne izrade grbova, saznati kako su se birali prikazi za grbove, otkriti tajanstvene simbole i boje koje kriju dublja značenja.
Osim toga, povest ćemo vas na uzbudljivo istraživanje grbova u našem stalnom postavu. Vidjet ćete kako su se plemićke obitelji ponosno predstavljale putem svojih grbova.
A zatim vas čeka ono najzanimljivije – vaš trenutak stvaranja! Pomoću različitih likovnih tehnika imat ćete priliku izraditi svoj vlastiti grb.

Cijena iznosi 10 eura po osobi (uključuje obilazak dvorca, kratko predavanje i radionicu).
Radionica je namijenjena uzrastu od 7 do 14 godina, a traje otprilike 60 minuta.

2.KULTURA ŽIVLJENJA MINULIH VREMENA
Radionica daje osvrt na dostojanstvo i galantnost 19. stoljeća i temelji se na zapisima iz knjige Marije Jambrišak „Vladanje“ (1896.) te obuhvaća: bonton u raznim prigodama, način držanja tijela, neverbalnu komunikaciju, odijevanje i komunikaciju odjećom, odnos kavalira spram dame, način pozdravljanja i ophođenja, ples (valcer i hrvatsko salonsko kolo).

Cijena iznosi 250 eura za grupu do 25 osoba (uključuje radionicu i ulaznicu za dvorac), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 10 eura. Minimalan broj polaznika radionica je 25, a maksimalan 50 osoba.
Radionica je namijenjena djeci, traje 50 do 60 minuta, a vodi ju Lidija Gašpar.

3.IZRADA MUŠKE ILI ŽENSKE POVIJESNE TORBICE
Radionica obuhvaća kreativnu izradu modela torbice koji su u srednjem vijeku obješenu o pojas nosili muškarci, a u 19. stoljeću dame na ruci.
Torbice se izrađuju od modernih tkanina i najmanje 10-15 uzoraka. Izrađena torbica ostaje u vlasništvu osobe koja ju je izradila.

Cijena iznosi 250 eura za grupu do 25 osoba (uključuje radionicu i ulaznicu za dvorac), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 10 eura. Minimalan broj polaznika radionica je 25, a maksimalan 50 osoba.
Radionica je namijenjena djeci, traje 50 do 60 minuta, a vodi ju Lidija Gašpar.

4.ČAJ S GROFICOM
Dostojno odjevena grofica srdačno dočekuje posjetitelje na ulazu u dvorac i uz osvrt na povijest Trakošćana, vodi ih do elegantnog dvorskog salona, gdje osobno gostima poslužuje čaj i ukusne kolačiće. U ugodnom ozračju zajedničkog druženja, grofica priča intrigantne priče o kulturi življenja plemstva tijekom 19. stoljeća, a pritom će se osvrnuti i na dostojanstveni svijet odijevanja, bon-tona, ophođenja kavalira spram dama te drugih plemenitih manira koji su oblikovali društveni poredak toga doba. Uz šarmantne anegdote, gosti dobivaju uvid u društveni život minulog vremena, a grofica ih animira prigodnim povijesnim plesom kao i oživljavanjem, danas zaboravljenih, galantnih manira , stvarajući tako dojmljivu sliku vremena koje je oblikovalo život plemstva tijekom 19.stoljeća. “Čaj s Groficom” je čulno iskustvo koje vraća u doba kada je čaj bio simbol vrhunskog užitka i važan dio društvenog života prošlosti.

Cijena iznosi 300 eura za grupu do 10 osoba (uključuje radionicu i ulaznicu za dvorac), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 25 eura.
Radionica je namijenjena odraslima, traje 60 minuta, a vodi ju Lidija Gašpar.

5.DVORSKI VREMEPLOV (S KOSTIMIRANOM GROFICOM)
Grofica pričalica kroz ekspresivnu i inspirativnu interakciju s posjetiteljima stvara poseban doživljaj i emociju povratka u minula vremena. Kao dobra poznavateljica zakulisanog života europskih dvorova i hrvatskih dvoraca, grofica u povjerenju odaje priče o ljubavima, intrigama, rafiniranim udvaranjima, modnim nadmetanjima te brojnim čuvanim tajnama plemstva iz perioda od 15. do 19. stoljeća. Nadahnutoj i vjernoj interpretaciji dvorskih tajni pomažu otmjene vladarice i vladari, grofice i grofovi europskih i naših dvorova minulog vremena, koje grofica, u zabavnoj interakciji s posjetiteljima, oživljava uz pomoć jedinstvenih, rukom izrađenih lutaka odjevenih u vjerne replike povijesne odjeće. „Dvorski vremeplov“ i grofica pričalica u društvu Elizabete I , Marie Antoanete, Luia 14, Suzane Malatinski Drašković, Sofije Jelačić i mnogih drugih fascinantno je i osebujno putovanje skrivenom prošlošću mnogih istaknutih plemkinja i plemića.

Cijena iznosi 250 eura za grupu do 10 osoba (uključuje radionicu i ulaznicu za dvorac), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 20 eura.
Radionica je namijenjena odraslima, traje 60 minuta, a vodi ju Lidija Gašpar s unikatnim lutkama plemkinja i plemića.

6.TRAKOŠĆANSKI VREMEPLOV (S KOSTIMIRANOM GROFICOM I DODATNE 3 KOSTIMIRANE OSOBE)
Putovanje kroz povijest Trakošćana i minulih vremena, svojom pojavom i interaktivnim druženjem oživjet će 4 raskošno odjevene plemkinje predvođene šarmantnom groficom.Na svoj osebujan i zanosan način, grofica tumači i živopisno oslikava kulturu življenja plemstva od mračnog srednjeg vijeka do elegantnog 19. stoljeća i pritom ne samo da raspreda o prošlim vremenima, modi, bon-tonu, načinu komunikacije, ophođenja već stvara čaroliju kojom posjetitelje uključuje u interakciju. Vještim kostimiranjem posjetitelja sa dijelovima povijesne odjeće; šeširima i cipelama, gosti postaju aktivni sudionici povijesnog vremeplova, a u stvorenoj ugodnoj atmosferi ispunjenoj smijehom i pozitivnom energijom, grofica im pokazuje plesne korake prošlih vremena pa zajedno plešu povijesne plesove. „Trakošćanski vremeplov“ nije tek putovanje kroz prošlost, već posebno iskustvo u kojem se povijest stopila s prisutnošću, impresionirajuči posjetitelje bogatstvom naše kulturne baštine.

Cijena iznosi 400 eura za grupu do 10 osoba (uključuje radionicu i ulaznicu za dvorac) , a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 25 eura.
Radionica je namijenjena odraslima, traje 60 minuta, a vodi ju Lidija Gašpar s još tri kostimirane osobe.

Za sudjelovanje na radionicama obavezne su prethodne prijave. Najave, rezervacije i upite vezane uz radionice možete poslati na mail: dvor@trakoscan.hr