Radionice i stručna vodstva

Izaberite jednu radionicu ili program i prijavite se na e-mail: dvor@trakoscan.hr

1.HERALDIČKA RADIONICA – IZRADA GRBOVA
Kroz ovu ćete radionicu upoznati tajne izrade grbova, saznati kako su se birali prikazi za grbove, otkriti tajanstvene simbole i boje koje kriju dublja značenja.
Osim toga, povest ćemo vas na uzbudljivo istraživanje grbova u našem stalnom postavu. Vidjet ćete kako su se plemićke obitelji ponosno predstavljale putem svojih grbova.
A zatim vas čeka ono najzanimljivije – vaš trenutak stvaranja! Pomoću različitih likovnih tehnika imat ćete priliku izraditi svoj vlastiti grb.

Cijena iznosi 10 eura po osobi (uključuje obilazak dvorca, kratko predavanje i radionicu). Radionica je namijenjena uzrastu od 7 do 14 godina, a traje otprilike 60 minuta. Maksimalan broj djece za radionicu iznosi 20.

2. RADIONICA “MALI DETEKTIVI”
Na ovoj radionici djeca preuzimaju ulogu malih detektiva koji praćenjem tragova životinja po dvorcu traže krivca koji je razbio grofičinu vazu. Djeca će naučiti osnove istraživačkog rada, uključujući analizu tragova, intervjuiranje svjedoka i sastavljanje dokaza. Sigurni smo da će ova radionica oživjeti dječju maštu i razviti njihove logičke vještine.

Radionica je namijenjena uzrastu od 5 do 8 godina. Cijena iznosi 10 eura po osobi (uključuje ulaznicu za muzej i radionicu), a traje otprilike 90 minuta. Maksimalan broj djece za radionicu iznosi 20. Za sudjelovanje je potrebna prijava na e-mail: kristina@trakoscan.hr ili dvor@trakoscan.hr

3. RADIONICA “ZMAJ, VJEŠTICA & TAJNI PROLAZ”
U sklopu naše interaktivno-edukativne radionice “Zmaj, vještica i tajni prolaz“ djeca će imati priliku kroz mitove i legende razviti svoje logičko razmišljanje, timski rad i kreativno rješavanje problema. Radionica će uključivati misteriozni “Put zmaja” kojim će se djecu provesti kroz tajne prolaze dvorca Trakošćan, istraživanje legendi i simbolike zmajeva i grifona, susret s moćnom vješticom koja će nam pomoći, ali i postaviti izazovne zadatke te rješavanje zagonetki i enigmi koje će testirati našu spretnost.

Radionica je namijenjena uzrastu od 8 do 12 godina. Cijena iznosi 10 eura po osobi (uključuje ulaznicu za muzej i radionicu), a traje otprilike 90 minuta. Maksimalan broj djece za radionicu iznosi 15. Za sudjelovanje je potrebna prijava na e-mail: kristina@trakoscan.hr ili dvor@trakoscan.hr

4.KULTURA ŽIVLJENJA MINULIH VREMENA
Radionica daje osvrt na dostojanstvo i galantnost 19. stoljeća i temelji se na zapisima iz knjige Marije Jambrišak „Vladanje“ (1896.) te obuhvaća: bonton u raznim prigodama, način držanja tijela, neverbalnu komunikaciju, odijevanje i komunikaciju odjećom, odnos kavalira spram dame, način pozdravljanja i ophođenja te ples (valcer i hrvatsko salonsko kolo).

Cijena iznosi 250 eura za grupu do 25 osoba (uključuje radionicu i ulaznicu za dvorac), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 10 eura. Minimalan broj polaznika radionica je 25, a maksimalan 50 osoba.
Radionica je namijenjena djeci, traje 50 do 60 minuta.

5.IZRADA MUŠKE ILI ŽENSKE POVIJESNE TORBICE
Radionica obuhvaća kreativnu izradu modela torbice koji su u srednjem vijeku obješenu o pojas nosili muškarci, a u 19. stoljeću dame na ruci. Torbice se izrađuju od modernih tkanina i najmanje 10-15 uzoraka. Izrađena torbica ostaje u vlasništvu osobe koja ju je izradila.

Cijena iznosi 250 eura za grupu do 25 osoba (uključuje radionicu i ulaznicu za dvorac), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 10 eura. Minimalan broj polaznika radionica je 25, a maksimalan 50 osoba.
Radionica je namijenjena djeci svih dobnih skupina, traje 50 do 60 minuta.

6.ČAJ S GROFICOM
Dostojno odjevena grofica srdačno dočekuje posjetitelje na ulazu u dvorac i uz osvrt na povijest Trakošćana, vodi ih do elegantnog dvorskog salona, gdje osobno gostima poslužuje čaj i ukusne kolačiće. U ugodnom ozračju zajedničkog druženja, grofica priča intrigantne priče o kulturi življenja plemstva tijekom 19. stoljeća, a pritom će se osvrnuti i na dostojanstveni svijet odijevanja, bon-tona, ophođenja kavalira spram dama te drugih plemenitih manira koji su oblikovali društveni poredak toga doba. Uz šarmantne anegdote, gosti dobivaju uvid u društveni život minulog vremena, a grofica ih animira prigodnim povijesnim plesom kao i oživljavanjem, danas zaboravljenih, galantnih manira, stvarajući tako dojmljivu sliku vremena koje je oblikovalo život plemstva tijekom 19.stoljeća. “Čaj s Groficom” je čulno iskustvo koje vraća u doba kada je čaj bio simbol vrhunskog užitka i važan dio društvenog života prošlosti.

Cijena iznosi 300 eura za grupu do 10 osoba (uključuje druženje s groficom i ulaznicu za dvorac), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 25 eura. Program je namijenjen odraslima i traje 60 minuta.

7.DVORSKI VREMEPLOV S GROFICOM
Grofica pričalica kroz ekspresivnu i inspirativnu interakciju s posjetiteljima stvara poseban doživljaj i emociju povratka u minula vremena. Kao dobra poznavateljica zakulisnog života europskih dvorova i hrvatskih dvoraca, grofica u povjerenju odaje priče o ljubavima, intrigama, rafiniranim udvaranjima, modnim nadmetanjima te brojnim čuvanim tajnama plemstva iz perioda od 15. do 19. stoljeća. Nadahnutoj i vjernoj interpretaciji dvorskih tajni pomažu otmjene vladarice i vladari, grofice i grofovi europskih i naših dvorova minulog vremena, koje grofica, u zabavnoj interakciji s posjetiteljima, oživljava uz pomoć jedinstvenih, rukom izrađenih lutaka odjevenih u vjerne replike povijesne odjeće. „Dvorski vremeplov“ i grofica pričalica u društvu Elizabete I, Marie Antoanete, Luja 14, Suzane Malatinski Drašković, Sofije Jelačić i mnogih drugih fascinantno je i osebujno putovanje skrivenom prošlošću mnogih istaknutih plemkinja i plemića.

Cijena iznosi 250 eura za grupu do 10 osoba (uključuje druženje s groficom i ulaznicu za dvorac), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 20 eura. Program je namijenjen odraslima, a traje 60 minuta.

8.TRAKOŠĆANSKI VREMEPLOV S GROFICAMA
Putovanje kroz povijest Trakošćana i minulih vremena, svojom pojavom i interaktivnim druženjem oživjet će 4 raskošno odjevene plemkinje predvođene šarmantnom groficom. Na svoj osebujan i zanosan način, grofica tumači i živopisno oslikava kulturu življenja plemstva od mračnog srednjeg vijeka do elegantnog 19. stoljeća i pritom ne samo da raspreda o prošlim vremenima, modi, bon-tonu, načinu komunikacije, ophođenja, već stvara čaroliju kojom posjetitelje uključuje u interakciju. Vještim kostimiranjem posjetitelja sa dijelovima povijesne odjeće; šeširima i cipelama, gosti postaju aktivni sudionici povijesnog vremeplova, a u stvorenoj ugodnoj atmosferi ispunjenoj smijehom i pozitivnom energijom, grofica im pokazuje plesne korake prošlih vremena pa zajedno plešu povijesne plesove. „Trakošćanski vremeplov“ nije tek putovanje kroz prošlost, već posebno iskustvo u kojem se povijest stopila s prisutnošću, impresionirajući posjetitelje bogatstvom naše kulturne baštine.

Cijena iznosi 400 eura za grupu do 10 osoba (uključuje druženje s groficama i ulaznicu za dvorac), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 25 eura. Program je namijenjen odraslima i traje 60 minuta.

9.GROFIČINA DVORSKA PROMENADA
Doživite posebnu čaroliju razgleda dvorca Trakošćan u društvu karizmatične i staromodno osviještene grofice, vješte majstorice u pričanju vrhunskih dvorskih priča i intriga minulih vremena! Grofica vas dočekuje na ulazu i vodi u promenadnu šetnju prostorima i odajama niskog i visokog prizemlja, prvog kata i vidikovca, tumačeći kako su kroz stoljeća živjeli vlasnici dvorca. Gdje su nestali trakošćanski zmajevi, kako su živjeli vitezovi, zašto je grofica sama sjedila na kauču dok je kavalir stajao uz nju, kako su se sklapali brakovi, zašto su dame obolijevale od depresije…..i puno toga  više, šarmantno će ispričati  grofica, a uz to, s veseljem odgovoriti na ostalo što vas zanima vezano je uz minulu kulturu življenja u dvorcu Trakošćan.

Kostimirana tura za organizirane grupe djece ili odraslih.

Cijena za djecu iznosi 250 eura za grupu do 25 osoba (uključuje ulaznicu za dvorac i kostimiranu  turu), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 10 eura; maksimalan broj osoba je 50.

Cijena za odrasle iznosi 350 eura za grupu do 25 osoba (uključuje ulaznicu za dvorac i kostimiranu  turu), a za svaku dodatnu osobu naplaćuje se 14 eura; maksimalan broj osoba je 50.

Radionice i programe pod rednim brojem 4, 5, 6, 7, 8 i 9 vodi Lidija Gašpar s Umjetničkim studiom „RESPECT“

Za sudjelovanje su obavezne prethodne prijave. Najave, rezervacije i upite vezane uz radionice možete poslati na mail: dvor@trakoscan.hr