NOĆ TVRĐAVA 29.travnja 2022.

U sklopu europskog projekta FORTITUDE, 29. i 30. travnja 2022. godine održat će se prvo izdanje regionalne kulturne manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses. To je događanje koje će se održati na spomenicima kulturne baštine kao što su tvrđave, arheološki lokaliteti, utvrde i dvorci na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME. Cilj manifestacije je razvoj i promidžba turističke baštine utvrda kao generatora kulturne vrijednosti.


Kulturno-povijena destinacija Dvor Trakošćan kao važan čimbenik razvoja turističke ponude ovog kraja uključio se u projekt Noć tvrđava. Stoga smo za posjetitelje pripremili zanimljiv sadržaj koji se sastoji od koncerta dua Patrick Walter & Hrvoje Sudar te predavanja Kristijana Petrovića.


Patrick Walker & Hrvoje Sudar je glazbeni duet osnovan 2013. godine u Zagrebu. Članovi skupine su glazbenici iz različitih bendova i glazbenih pravaca, a zajedno ih je spojio interes za irsku tradicionalnu glazbu. Duo je nastupao po festivalima, klubovima te raznim koncertnim dvoranama u Engleskoj, Norveškoj, Nizozemskoj, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj. Repertoar koji će izvesti u Trakošćanu čini vesela i brza instrumentalna plesna glazba, pjevne ljubavne balade i vesele poskočice iz Irske, Škotske i Engleske. Koncert tradicionalne irske, škotske i engleske glazbe održati će se 29. travnja 2022. u trakošćanskom dvorcu u 19 sati.


Znate li da je dvorac Trakošćan dobio ime po zmaju? Svi narodi su zabilježili njegovu pojavu, najučestalija su stvorenja folklora i mitova. Želite li više saznati o tim fantastičnim stvorenjima i njihovoj mitologiji dođite na predavanje Kristijana Petrovića, znanog i kao The Dark Storyteller, on će iz svoje kolekcije predstavit priču pod nazivom Historia draconum – Povijest zmajeva. Predavanje počinje nakon spomenutog koncerta u 21 sat u Viteškoj dvorani dvorca.

Ulaz na događanja je besplatan.