NOĆ TVRĐAVA
petak, 05.05.2023.

U sklopu europskog projekta FORTITUDE, 05. svibnja 2023. godine održat će se drugo izdanje regionalne kulturne manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses. Događanje se održava na spomenicima kulturne baštine kao što su tvrđave, arheološki lokaliteti, utvrde i dvorci na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME. Cilj manifestacije je razvoj i promidžba turističke baštine utvrda kao generatora kulturne vrijednosti.

Dvor Trakošćan se uključio u projekt i za posjetitelje pripremio zanimljiv program koji se sastoji od koncerta Ansambla Audiatur te predavanja restauratorice Valentine Meštrić.

Ansambl Audiatur tročlana je skupina za srednjovjekovnu glazbu iz Zagreba. Članovi Hrvoje Ban (frulice, low whistle, blok flauta, vokal), Daniel Benko (bouzouki, vokal) i Hrvoje Sudar (violina, perkusije, vokal) sviraju klasične srednjovjekovne plesove i pjesme u vlastitom aranžmanu. Koncert Ansambla Audiatur održat će se 05. svibnja 2023. u Viteškoj dvorani dvorca Trakošćan u 19 sati.

Zašto slika govori više od tisuću riječi te kako promatrati umjetnine na drugačiji način s umjetničkog i tehnološkog aspekta, saznajte na predavanju restauratorice Valentine Meštrić pod nazivom “Simbolika detalja na portretu Karla III. (VI.): Uloga konzervacije i restauracije u očuvanju kulturnog blaga”. Predavanje počinje nakon spomenutog koncerta u 20:30 sati u Viteškoj dvorani.

Ulaz na događanja je besplatan.