IZLOŽBA „ŽENE NOSE SVIJET“ 23. rujna – 31. prosinca 2023.

U Galeriji Dvora Trakošćan će se u subotu, 23. rujna 2023. godine otvoriti izložba fotografija Lekhe Singh pod nazivom „Žene nose svijet“. Otvorenje izložbe održati će se u 13 sati.

Trakošćanskoj će publici biti predstavljene fotografije žena koje nose terete, a koje je diljem svijeta snimila poznata američka fotografkinja Lekha Singh. Fotografije snimljene u Indiji, Tanzaniji, Maroku, SAD-u, Mongoliji, Kini, Butanu, Japanu, Keniji, Ruandi i Namibiji približavaju nam surove životne uvjete žena iz različitih dijelova svijeta. Na svojim glavama, ramenima, leđima ili rukama one nose djecu, drva, vodu, hranu, kamenje ili hrpe pamuka. Svaka od njih na svoj način nosi dio svijeta. Fotografije svjedoče o položaju žena u svijetu teškog rada i pobijaju raširenu predrasudu o slabijem spolu.

Isto potvrđuju i povijesne fotografije žena koje nose terete, snimljene krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća, iz muzejskih fundusa Dvora Trakošćan, Muzeja za umjetnost i obrt te Etnografskog muzeja u Zagrebu, koje čine prateću izložbu.

Na izložbi će se moći pogledati i dokumentarni film snimljen u suradnji Dvora Trakošćan i KUD-a Josip Genc te Tvornice kadrova, koji na specifičnom bednjanskom govoru oživljava segment danas napuštene tradicijske kulture te kroz temu prenošenja tereta ukazuje na težak položaj žena i njihovu veliku odgovornost u nekadašnjoj ruralnoj zajednici. Film je snimljen na lokacijama u okolici Trakošćana u originalnom ambijentalnom okruženju.

U okviru izložbe će u ponedjeljak, 25. rujna 2023. u 18 sati biti održan i panel posvećen antropološkim promišljanjima vezan uz temu ženskog rada s glavnim ciljem da se nastavi borba protiv diskriminacije i neravnopravnosti žena. Na panelu će sudjelovati André Delpuech, glavni kustos za baštinu Centra Alexandre Koyré iz Pariza, koji je ujedno inicijator europske turneje Lekhe Singh.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija te je dio manifestacije Dani europske baštine 2023.: Živa baština i ostaje otvorena do 31. prosinca 2023. godine.

Radujemo se Vašem dolasku na izložbu i sva popratna događanja!