PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA "ŽENE NOSE SVIJET"

Dragi posjetitelji i prijatelji Trakošćana,

pozivamo vas na premijerno prikazivanje dokumentarnog filma „Žene nose svijet“ koje će se održati u četvrtak 19. listopada u 18 sati u prizemnoj galeriji Dvora Trakošćan. Film je dio izložbenog projekta „Žene nose svijet“, inspiriran je fotografijama američke fotografkinje Lekhe Singh, te se predstavlja publici povodom Dana europske baštine 2023. kao i obilježavanja dvadesete godišnjice Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine.

Bednjanski kraj slikovit je predio koji osim prirodnih vrijednosti ima dobro očuvanu narodnu baštinu, prvenstveno kroz tradicijsku gradnju, narodnu nošnju, običaje, te svakako bednjanski govor. Jedinstvenim govorom u hrvatskim okvirima govore stanovnici općine Bednja: to je jezični oblik koji se unutar kajkavskog narječja ističe specifičnim glasovnim promjenama i akcentima, te bogatstvom vokala i diftonga. Bednjanski govor nematerijalno je kulturno dobro te je prvo upisano na Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Djelatnici Dvora Trakošćan i članice Kulturno umjetničkog društva Josip Genc iz Bednje na inovativan su način reinterpretirali izložbenu temu te tako oživjeli djelić danas napuštene tradicijske kulture – kroz motiv prenošenja tereta ukazali su na težak položaj žena i njihovu veliku odgovornost u nekadašnjoj ruralnoj zajednici.

Članice KUD-a, istinske njegovateljice baštine, u filmu nam kazuju, „pe bednjujnski“, o svakodnevnom napornom radu žena u polju i okućnici s osvrtom na razne oblike nošenja tereta. Svi sudionici filma odjeveni su u tradicijsku odjeću koja se u prošlosti koristila u ovom kraju, te je film snimljen na lokacijama u okolici Trakošćana u originalnom ambijentalnom okruženju, uz korištenje glazbe domaćih izvođača.

Muzej Dvor Trakošćan realizirao je ovaj projekt u suradnji sa KUD-om Josip Genc i tvrtkom Tvornica kadrova.

Vejdima sa f Trokešćunu!