KINESKI ZMAJ U ZMAJSKOM DVORCU - PROGRAM

Dvor Trakošćan u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu uz podršku Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH Vas poziva 4.2. 2024. na nezaboravno druženje povodom Kineske nove godine.

Sve aktivnosti će se održati od 10 do 16 sati u prostorijama Dvora Trakošćan, uključene su u cijenu redovite ulaznice za muzej te se dodatno ne naplaćuju.

PROGRAM UKLJUČUJE:

Oslikavanje lica s elementima trakošćanskog i kineskog zmaja

Zmaj je lajtmotiv koji se provlači kroz sve prostorije dvorca Trakošćan pa će tako na recepciji dvorca posjetitelji moći besplatno oslikati svoje lice odabranim elementima trakošćanskog i kineskog zmaja. 

Tisak kineskog zmaja na papiru

Kineska nova godina, godina Zmaja, službeno počinje 10. veljače 2024. Tim povodom posjetitelji dvorca Trakošćan moći će sami otisnuti na papir sliku kineskog zmaja s ispisanim novogodišnjim dobrim željama i ponijeti ih kući kao trajnu uspomenu.

Vaše ime na kineskom

Kinesku verziju svog imena ispisanu tušem na papiru, u stilu kineske kaligrafije ili zlatnom bojom na straničniku dobit će svi gosti Trakošćana koji posjete VIP salon dvorca. Imena se prevode na kineski jezik na dva načina – po značenju (stvarnom ili željenom) ili po zvučnosti (izgovaraju se odnosno zvuče slično). S obzirom na to da prijevod po značenju zahtijeva više vremena, imena se najčešće prevode po zvučnosti.      

Hanfu, kineska tradicionalna odjeća

U prostoriji koju krase drveni ormari izrezbareni motivima zmaja i impozantno zrcalo na masivnom drvenom stalku bit će izložena tradicionalna kineska odjeća. Hanfu kolekcija sastavljena od raznovrsnih prvenstveno ženskih odjevnih predmeta koji će biti dostupni za fotografiranje i isprobavanje.

Guzheng, tradicionalni kineski instrument

Odmorite dušu i tijelo u jedinstvenom ugođaju sobe za glazbu, uz zvuk tradicionalnog kineskog instrumenta guzheng. Guzheng, zvan kineska citra, je žičani trzalački instrument s poviješću dužom od 2500 godina.

Pričanje priča i legenda o kineskom i trakošćanskom zmaju  

Djeca najbolje znaju što djeca vole pa smo pričanje priče o četiri kineska zmaja s velikim zadovoljstvom prepustili jednoj svestranoj jedanaestogodišnjoj djevojčici. Ema Dujmović živi u Samoboru, ide u 6. razred, a kineski jezik uči od svoje pete godine. Prošle je godine osvojila odlično 9. mjesto na svjetskom natjecanju u znanju kineskog jezika za neizvorne govornike u kategoriji osnovnoškolaca. Ema je i odlična slikarica pa će za djecu pripremiti i crtež zmaja koji će moći ponijeti doma i po želji ga obojati.  Također, zaposlenici Dvora Trakošćan nadovezati će se na Eminu priču i legendom o trakošćanskom zmaju. Pričanje priča održati će se u 11:30 sati. Veselimo se zajedničkom druženju!

Predavanje o simbolici zmaja u kineskoj kulturi te izbor najbolje maske (kostima)

U multimedijalnoj sobi Trakošćanskog dvorca održat će se predavanje pod nazivom “Simbolika zmaja u kineskoj kulturi”. Predavanje će predstaviti važnost zmaja u kineskoj kulturi kroz kineski zodijak i legende koje se uz njega vežu, kroz običaje, priče i legende vezane uz Kinesku novu godinu, kao i kroz brojne druge elemente kineske kulture koji se baziraju na zmaju, mitskom biću kineskog folklora. Predavanja će se održati u 10:30 sati te 14:30 sati.

U istoj prostoriji  održat će se izbor najbolje zmajske maske. Naime, svi posjetitelji koji dođu maskirani u zmaja ili s elementima zmaja, moći se sudjelovati u natjecanju, a pobjednik natjecanja osvojit će monografiju.

Tradicionalni ples kineskog zmaja

Tradicionalni ples kineskog zmaja nastao je kao dio ceremonije štovanja predaka i molitve za kišu tijekom dinastije Han (206. pr. Kr. – 220. godine). S vremenom se upotreba plesa proširila i na druge dijelove društvenog života koji postaje važan dio svih većih i značajnijih proslava. Tako je ples kineskog zmaja središnji dio obilježavanja Kineske nove godine. Ples izvodi neparan broj plesača koji manipuliraju dugom savitljivom divovskom lutkom zmaja koristeći motke postavljene u pravilnim razmacima duž dužine zmaja. Pokreti u izvedbi tradicionalno simboliziraju moć i dostojanstvo zmaja

Ples tradicionalnog kineskog zmaja započet će svaki parni puni sat na terasi. Zmaj će provesti posjetitelje kroz dvorac s posebnim naglaskom na prostorije u kojima se održavaju aktivnosti u sklopu manifestacije Kineski zmaj u zmajskom dvorcu.    

Tradicionalni ples kineskog lava

Ples kineskog lava tradicionalni je ples u kojem izvođači oponašaju pokrete lava kako bi prizvali sreću i bogatstvo. Ples obično se izvodi tijekom kineske Nove godine i drugih tradicionalnih, kulturnih i vjerskih festivala. Sudjeluju dva plesača od kojih jedan manipulira glavom, dok drugi oblikuje stražnji dio lava. Temeljni pokreti plesa mogu se pronaći u kineskim borilačkim vještinama, a obično se izvode uz snažan ritam bubnja.

Tradicionalni ples kineskog lava započet će svaki neparni puni sat na vidikovcu.