NEZABORAVNA PROSLAVA KINESKE NOVE GODINE U ZMAJSKOM DVORCU TRAKOŠĆAN

Dvorac Trakošćan 04. je veljače bio domaćin nezaboravne proslave Kineske nove godine koju je organizirao u suradnji s Konfucijevim institutom Sveučilišta u Zagrebu, te uz podršku Veleposlanstva Narodne Republike Kine u RH. Proslava je privukla brojne posjetitelje koji su imali priliku iskusiti čaroliju obilježavanja ovog posebnog događanja.

Od 10 do 16 sati, dvorac je bio prepun aktivnosti za sve generacije. Djeca su uživala u oslikavanju lica elementima zmaja, sudjelovala u izboru najbolje maske te slušala zanimljive priče i legende o trakošćanskom i kineskom zmaju. Posebna nam je čast bila ugostiti i Emu Dujmović iz Samobora koja uči kineski od svoje pete godine, a koja je za djecu pripremila priču i crtež zmaja.

Odrasli su imali priliku isprobati tradicionalnu kinesku odjeću, te uživati u zvukovima Guzhenga. Također svaki je posjetitelj mogao otisnuti novogodišnje želje i ispisati svoje ime na kineskom jeziku.

Jedan od vrhunaca događaja bili su prekrasni tradicionalni plesovi koje su izvodili partneri iz Konfucijevog instituta, uključujući ples kineskog lava i ples kineskog zmaja. Sve ove aktivnosti bile su uključene u cijenu redovne ulaznice za muzej, što je dodatno privuklo mnoge posjetitelje.

Ova proslava Kineske nove godine u zmajskom dvorcu Trakošćan bila je zaista posebna prilika za spajanje kineske i hrvatske kulture na jednom mjestu. Bilo nam je iznimno drago vidjeti toliko ljudi kako uživaju u aktivnostima i stvaraju nezaboravne uspomene te se nadamo da će ovo postati tradicija koju ćemo nastaviti i idućih godina.