OTVORENA IZLOŽBA DIJANE NAZOR ČORDA „Otkrivanje slikarskih tajni-InfraRedArt“ 16.10.-30.11.2020.

U Galeriji Dvora Trakošćan otvorena je izložba DIJANE NAZOR ČORDA „Otkrivanje slikarskih tajni-InfraRedArt“. Riječ je o kružnoj izložbi koja je nastala u organizaciji pet muzeja – Gradskog muzeja Varaždin, Muzeja grada Koprivnice, Muzeja “Croata Insulanus” grada Preloga, Muzeja Mimara te Dvora Trakošćan.

Predstavljena su djela koja su nastala infracrvenom metodom odnosno metodom namjernog, ciljanog slikanja dvostrukih slika na istom platnu. Obje naslikane slike su jednako važne i prave jer su međuovisne. S namjerom su slikane na istom platnu, one zajedno kriju tajnu sliku, to jest predstavljaju jedno te isto djelo, a suvremena tehnologija kroz IR kamere omogućava nam da uđemo u slojeve slike i da otkrivamo ono što nam je golim okom potpuno nevidljivo.
Inovaciju InfraRedArt razvio je prof. emer. Vilko Žiljak sa svojim je istraživačkim timom 2007. godine u Zagrebu, a Dijana Nazor Čorda ovom je izložbom, u spoju umjetnosti i znanosti, značajno doprinijela daljnjem istraživanju svojstva pigmenata boje/bojila u vizualnom i bliskom infracrvenom svjetlu te prikazala razne mogućnosti slikanja IR postupkom.

O umjetnici i njenom radu na otvorenju je govorila likovna kritičarka Branka Hlevnjak. „Riječ je o jedinstvenoj izložbi nečega što je potpuno novo, nepoznato, neočekivano za naše “obične” oči. Zapravo, riječ je o spoju visoke tehnologije i klasične slike. Dakle, umjetnica već dulje vrijeme istražuje mogućnosti dvoslike, odnosno, stvaranja nove percepcije koja nam se čini nemoguća jer nam se platno proširuje u neko drugo platno. Dobivamo dvoslike, iako se zapravo radi o jednom jedinstvenom okviru. Pitanje je kud će to dalje ići jer ta druga slika koju čitaju samo te tehnološke naočale, može biti bilo što. Ona je zapravo taj intimni prostor. Dijana Nazor Čorda nam pruža vrlo dekorativne, vedre, geometrizirane ili manje geometrizirane koloristički jake i profinjene slike, a unutra su portreti i neke duboke misli. Mislim da će svatko tko dođe na ovu izložbu, biti zadivljen, ali i začuđen kako je to moguće. A moguće je u svijetu nove tehnologije“, kazala je Hlevnjak.

Izložba je u trakošćanskoj galeriji postavljena za razgled do 30. studenoga 2020.

Video sa otvaranja izložbe

FOTO: Antun Bukovec